Subsidie warmtepomp

 • 70% tot 100% minder gasverbruik
 • Klaar voor de toekomst
 • Bespaar op je energierekening
Gratis warmtepomp quickscan

Subsidie warmtepomp

Wat houdt het in?

Als je overweegt om je huis te voorzien van een warmtepomp, dan is het goed om te weten dat er een subsidiemogelijkheid bestaat: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie, bedoeld om de overstap naar duurzame verwarming te stimuleren, kan aanzienlijk bijdragen aan de kosten van de installatie. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de subsidie voor een warmtepomp en hoe je ervoor in aanmerking komt.

Subsidie warmtepomp

voordelen

bespaar op energiekosten en zorg ondertussen voor een comfortabel klimaat

 • null
  Klaar voor de toekomst

Het doel is dat Nederland in 2050 van het aardgas af is. Met de aanschaf van een warmtepomp maak je al een eerste stap in de goede richting.

 • null
  Waardevermeerdering huis

Een warmtepomp zorgt ervoor dat de waarde van jouw woning stijgt. Doordat een warmtepomp minder energie verbruikt dan een HR-ketel, verandert het energielabel van je woning. Een hybride systeem zorgt al voor een verbetering van 1 tot 2 indexklassen/labelstappen.

 • null
  Minder CO₂-uitstoot

Door het gebruik van aardgas komt het broeikasgas CO₂ in de atmosfeer, wat zorgt voor opwarming van de aarde. Met een warmtepomp wordt het huis (voor een groot deel) met energie uit de lucht of de bodem verwarmd. Hierdoor verbruik je minder tot geen gas en vindt er minder CO₂-uitstoot plaats.

 • null
  Verwarmen en koelen

Naast verwarmen kan een bodemwarmtepomp voor verkoeling zorgen. Dit kan erg van pas komen op bijvoorbeeld een warme zomerdag. Dankzij een warmtepomp is een airco minder snel nodig.

Wat is de ISDE-subsidie?

De ISDE-subsidie, ook wel bekend als subsidie voor warmtepompen, is een financiële tegemoetkoming van de overheid voor de aanschaf van duurzame verwarmingssystemen, waaronder warmtepompen. Deze subsidie is bedoeld om de investering in milieuvriendelijke oplossingen te bevorderen en zo de CO2-uitstoot te verminderen. Met een warmtepomp kun je namelijk fors besparen op je energieverbruik en daarmee je ecologische voetafdruk verkleinen.

Hoeveel bedraagt de subsidie voor warmtepompen?

De hoogte van de subsidie voor een warmtepomp varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type warmtepomp en de energieprestatie ervan. Over het algemeen ligt het subsidiebedrag voor warmtepompen tussen de € 500 en € 2.500. Dit bedrag kan een aanzienlijk verschil maken in de totale kosten van de installatie en maakt duurzame verwarming voor veel huishoudens toegankelijker.

warmtepompen

Split warmtepomp

Systeem met buitenunit: de warmte wordt alleen uit de buitenlucht gehaald en kan alleen worden gebruikt voor ruimteverwarming (CV).

Mono block warmtepomp

Systeem zonder buitenunit: het systeem staat in zijn geheel binnen en haalt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. Het is geschikt voor verwarming van het sanitaire water en voor het CV-water.

Voorwaarden voor subsidie

Om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie moeten zowel de warmtepomp als de installatie ervan voldoen aan bepaalde voorwaarden:

 • Zo moet de warmtepomp onderdeel zijn van een verwarmingstoestel
 • Het verwarmingstoestel dient uitgerust te zijn met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of water-waterwarmtepomp. Lucht-luchtwarmtepompen komen niet in aanmerking voor subsidie.
 • Daarnaast mag het vermogen van het verwarmingstoestel niet meer dan 70 kW bedragen
 • Het verwarmingstoestel moet voorzien zijn van een etiket, productkaart en technische documentatie.
 • De installatie dient te worden uitgevoerd door een erkende installateur om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen.
Lees meer over deze subsidie

Hoe vraag je de subsidie voor de warmtepomp aan?

Het aanvragen van de ISDE-subsidie verloopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op hun website vind je alle benodigde informatie en formulieren om de subsidieaanvraag in te dienen. Zorg ervoor dat je alle vereiste documentatie bij de hand hebt en dat je aan alle voorwaarden voldoet om vertraging in het proces te voorkomen. Na goedkeuring ontvang je het subsidiebedrag rechtstreeks op je rekening, waarmee je de kosten van de warmtepompinstallatie kunt verlagen.

Lees meer over deze subsidie

Profiteer van de subsidie voor warmtepompen

De subsidie voor warmtepompen biedt een waardevolle ondersteuning voor huishoudens die willen investeren in duurzame verwarmingssystemen zoals warmtepompen. Door gebruik te maken van deze subsidie kun je niet alleen besparen op je energierekening, maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan een schonere en groenere toekomst. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de voorwaarden en procedures voor subsidieaanvraag, zodat je optimaal kunt profiteren van deze regeling.  Klik hier voor de Privacyverklaring

  Wij werken met topmerken

  Om het beste kwaliteit te garanderen werken wij samen met topmerken.

  Stijlhoeve Mitsubishi pomp

  Onze producten zijn milieuvriendelijk en helpen de CO2  uitstoot verminderen. Van warmtepompen voor residentiële toepassingen tot totaaloplossingen voor tertiaire gebouwen. Mitsubishi heeft het allemaal in huis.

  Stijlhoeve Nibe pomp

  Met een warmtepomp van NIBE creëer je het perfecte comfortniveau in je huis tegen betaalbare kosten en met respect voor de natuur. Een ruime keuze uit een zeer gevarieerd assortiment warmtepompen voor bijna élke situatie.

  Stijlhoeve Stiebel pomp

  Al meer dan 40 jaar leverancier van warmtepompen voor woningbouw en kleine utiliteitsbouw. Warmtepompen behalen een hoog rendement, zelfs bij extreem koude. Stiebel Eltron staat al jaar en dag bekend om zijn kwaliteit.