Bespaar op je energieverbruik
Ben je op zoek naar een efficiënte en duurzame manier om je water te verwarmen? Dan zijn zonnecollectoren voor zonneboilers wellicht de oplossing die je zoekt. Deze innovatieve systemen maken gebruik van zonne-energie om water te verwarmen en zijn perfect te integreren met andere duurzame verwarmingsopties zoals pelletkachels, pelletketels of warmtepompen. Op die manier wordt je warmwaterproductie niet alleen milieuvriendelijker, maar ook nog eens kostenbesparend.
Stijlhoeve biedt twee types zonnecollectoren aan voor zonneboilers: de heatpipe zonnecollector en de vlakke plaat collector. Beide hebben hun eigen kenmerken en voordelen, afhankelijk van jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Welk type het beste bij jouw situatie past, hangt af van factoren zoals beschikbare ruimte, gewenste capaciteit en budget.
voordelen
van een zonneboiler in jouw huis
Met een zonneboiler benut je gratis de energie van de zon. Zelfs op bewolkte dagen levert hij warmte door de ‘absorptie’ van licht.
Een zonnecollector is een robuuste techniek die weinig onderhoud nodig heeft en niet gevoelig is voor storingen.
Een zonneboiler is in Nederland het goedkoopste en eenvoudigste systeem om zonne-energie te benutten met de kortste terugverdientijd.
Een zonneboiler is relatief eenvoudig te installeren en kan geplaatst worden naast het bestaande verwarmingssysteem.
De werking van zonnecollectoren voor zonneboilers: Warmte uit zonlicht
Zonnecollectoren voor zonneboilers zijn ingenieuze systemen die op een slimme manier zonlicht benutten om water te verwarmen. Neem bijvoorbeeld de vlakke plaat collector: deze is voorzien van een speciale absorberende plaat die warmte absorbeert zodra de zon erop schijnt. Deze opgenomen warmte wordt vervolgens geleidelijk overgedragen aan buizen en de vloeistof die zich binnenin de collector bevindt.
Hierdoor warmt het water in het voorraadvat geleidelijk op, klaar voor gebruik in je huishouden. Het isolatiemateriaal rondom de collector zorgt ervoor dat de opgewekte warmte goed behouden blijft en minimaliseert tegelijkertijd warmteverlies, waardoor het systeem efficiënter wordt.
Er zijn twee soorten zonnecollectoren voor zonneboilers
Er bestaan twee soorten zonnecollectoren, de heatpipe zonnecollector en de vlakke plaat collector. Welke je nodig hebt, hangt af van uw wensen.
Vlakke plaat zonnecollector
De zogenaamde vlakke plaat collector bevat een donkergekleurde absorberende plaat. Deze absorbeert warmte als de zon erop schijnt, waarna ook de buizen en de collectorvloeistof van de vlakke plaat collector verhit worden. De vloeistof geeft warmte af aan het water in het voorraadvat, dat je vervolgens kunt gebruiken in je huis. Isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de vlakke plaat collector tegen warmteverlies beschermd wordt.
Heatpipe zonnecollector
Door het thermosfles principe is de heatpipe zonnecollector beter geïsoleerd dan de vlakke plaat zonnecollector. Bij lagere omgevingstemperatuur zal de heatpipe zonnecollector beduidend minder warmte verliezen dan de vlakke plaat zonnecollector. Dit zorgt vooral op de winterdag, voor- en na-jaar ervoor dat de heatpipe zonnecollector meer warmte oplevert.
Systemen voor de vlakke plaat zonnecollector
De vlakke plaat zonnecollector kan zowel in het dak als op het dak worden gemonteerd.
Indak systeem
Het grote voordeel van een indak systeem is dat het er heel erg netjes uit ziet en dat het de waarde van uw woning verhoogd. Een stukje luxe waar eventuele kopers voor willen betalen.
Opdak systeem
Heatpipe versus vlakke plaat collector: Isolatie en efficiëntie
Een van de belangrijke aspecten waarin zonnecollectoren voor zonneboilers zich onderscheiden, is het niveau van isolatie en efficiëntie. Neem bijvoorbeeld de heatpipe zonnecollector, die uitblinkt vanwege zijn innovatieve thermosfles principe. Hierdoor wordt het systeem veel beter geïsoleerd dan de vlakke plaat variant. Het voordeel hiervan wordt vooral duidelijk bij lagere temperaturen, zoals tijdens de wintermaanden. In deze omstandigheden verliest de heatpipe collector aanzienlijk minder warmte dan zijn vlakke plaat tegenhanger.
Dit leidt tot een merkbare toename in warmteopbrengst, vooral op koude en donkere dagen wanneer de behoefte aan warm water het grootst is. De verbeterde isolatie draagt dus bij aan een hogere efficiëntie en rendement van het systeem, wat resulteert in een meer consistente en betrouwbare warmwatervoorziening gedurende het hele jaar.
Montagemogelijkheden en uitstraling: Integratie in de woning
Bij het plaatsen van zonnecollectoren voor zonneboilers zijn er verschillende opties voor montage beschikbaar. Zo kan de vlakke plaat zonnecollector zowel op het dak als in het dak worden geïnstalleerd. Het integreren in het dak biedt niet alleen een strakke en naadloze uitstraling, maar kan ook de visuele waarde van je woning verhogen. Het geeft een gevoel van luxe en moderniteit, wat potentieel aantrekkelijk kan zijn voor toekomstige kopers.
De beslissing tussen een systeem dat op het dak wordt geplaatst of in het dak wordt ingebouwd, wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder hoe het eruit ziet, architecturale overwegingen en de structuur van het dak zelf. Het is belangrijk om deze aspecten zorgvuldig af te wegen om de meest geschikte montagemethode te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en de stijl van je woning. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor het installeren van zonnecollectoren voor je zonneboiler? Neem dan contact met ons op voor deskundig advies en een vrijblijvende offerte.
Wij werken met topmerken
Om het beste kwaliteit te garanderen werken wij samen met topmerken.
Met een eigen zonne-installatie van Q CELLS verlaagt u uw stroomkosten, verzekert u op lange termijn de energietoevoer voor uw gezin en beschermt u duurzaam het milieu – energetische sanering als uw weg naar zuivere en betaalbare stroom.
ATAG onderschrijft het belang om zuinig en duurzaam met energie om te gaan. Eigen onderzoek en ontwikkeling hebben geresulteerd in diverse hoogwaardige oplossingen voor warm water zoals onderstaande zonneboilers.
Zonneboilers van HRsolar behalen door hun aantrekkelijke prijs en hoge opbrengst het hoogste rendement van Nederland. Daarnaast beperken de zonneboilers van HRsolar de CO2 uitstoot van je huishouden aanzienlijk.
Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water te
verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit:
In de collector zit een vloeistof. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonneschijn oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat een leiding naar de naverwarmer. Vooral ‘s winters wordt het water niet warm genoeg en springt de naverwarmer bij. Dit is meestal een cv-combiketel, die het water uit de boiler stookt bij tot minstens 60 graden Celsius.
Meer informatie?
Meer weten over zonneboilers?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.