Bespaar op je energieverbruik
Een zonneboiler is een installatie waarmee de energie van de zon kan worden opgevangen om sanitair water, bad en douche, te verwarmen.
Een zonneboiler werkt op het licht van de zon (en niet zijn warmte) om water te verwarmen. Met zo’n installatie kan heel wat energie worden bespaard aangezien de bezonning van 1m2 dakoppervlakte overeenkomt met 100 l stookolie of 100 m3 aardgas. Over het algemeen wordt zo 50 tot 70% van het water verwarmd dat in de keuken of de badkamer wordt verbruikt.
Door dit warme water onmiddellijk in een wasmachine of vaatwasser te gebruiken, kan ook het stroomverbruik van deze toestellen om water te verwarmen worden uitgeschakeld en wordt de wascyclus verkort.
voordelen
van een zonneboiler in jouw huis
Met een zonneboiler benut je gratis de energie van de zon. Zelfs op bewolkte dagen levert hij warmte door de ‘absorptie’ van licht.
Een zonnecollector is een robuuste techniek die weinig onderhoud nodig heeft en niet gevoelig is voor storingen.
Een zonneboiler is in Nederland het goedkoopste en eenvoudigste systeem om zonne-energie te benutten met de kortste terugverdientijd.
Een zonneboiler is relatief eenvoudig te installeren en kan geplaatst worden naast het bestaande verwarmingssysteem.
Hoe werkt een zonneboiler?
Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water te verwarmen, waardoor fossiele brandstoffen worden vermeden en de CO2-uitstoot wordt verminderd. Een zonneboiler bestaat uit:
- Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen
- Een pomp en leidingen naar het voorraadvat
- Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) met verwarmd water.
- Een naverwarmer, meestal de combiketel
In de collector zit een vloeistof. Zodra de zon schijnt, absorberen de collectoren de straling en wordt de vloeistof verwarmt, waarbij de temperatuur kan oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt deze warme vloeistof vanuit de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Dit verwarmde water kan vervolgens worden gebruikt voor verschillende toepassingen in huis, zoals douchen, wassen en verwarmen.
Vanuit het vat loopt een leiding naar de naverwarmer. Vooral ‘s winters wordt het water niet warm genoeg en springt de naverwarmer bij. Dit is meestal een cv-combiketel, die het water uit de boiler stookt bij tot minstens 60 graden Celsius.
Er zijn twee soorten zonnecollectoren voor zonneboilers
Er bestaan twee soorten zonnecollectoren, de heatpipe zonnecollector en de vlakke plaat collector. Welke je nodig hebt, hangt af van uw wensen.
Vlakke plaat zonnecollector
De zogenaamde vlakke plaat collector bevat een donkergekleurde absorberende plaat. Deze absorbeert warmte als de zon erop schijnt, waarna ook de buizen en de collectorvloeistof van de vlakke plaat collector verhit worden. De vloeistof geeft warmte af aan het water in het voorraadvat, dat je vervolgens kunt gebruiken in je huis. Isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de vlakke plaat collector tegen warmteverlies beschermd wordt.
Heatpipe zonnecollector
Door het thermosfles principe is de heatpipe zonnecollector beter geïsoleerd dan de vlakke plaat zonnecollector. Bij lagere omgevingstemperatuur zal de heatpipe zonnecollector beduidend minder warmte verliezen dan de vlakke plaat zonnecollector. Dit zorgt vooral op de winterdag, voor- en na-jaar ervoor dat de heatpipe zonnecollector meer warmte oplevert.
Systemen voor de vlakke plaat zonnecollector
De vlakke plaat zonnecollector kan zowel in het dak als op het dak worden gemonteerd.
Indak systeem
Het grote voordeel van een indak systeem is dat het er heel erg netjes uit ziet en dat het de waarde van uw woning verhoogd. Een stukje luxe waar eventuele kopers voor willen betalen.
Opdak systeem
Is mijn huis geschikt voor een zonneboiler?
Eerst moet je bepalen of een zonneboiler past bij jouw huis. Een dak gericht naar het zuiden is perfect, maar ook als je dak naar het oosten of westen gericht is kan de zonneboiler voldoende zonlicht ontvangen. Uiteraard is het belangrijk dat er voldoende ruimte op het dak is, daarnaast moet de zonneboiler te combineren zijn met je cv-ketel – controleer hiervoor het NZ-gaskeurlabel (Naverwarmer Zonneboiler).
Om deze redenen adviseren we altijd om professioneel advies in te winnen. Op die manier kun je goed beoordelen of een zonneboiler voor jouw situatie een verstandige keuze is. Neem daarvoor gerust contact met ons op. Onze specialisten geven je graag een vrijblijvend advies.
Efficiëntie en prestaties
Een veelgestelde vraag is hoe goed zonneboilers werken, vooral in regio’s waar de zon minder vaak schijnt. Het is belangrijk op te merken dat zonneboilers zelfs op bewolkte dagen warm water kunnen maken, hoewel dat wel met lagere temperaturen gebeurt dan bij volle zon. Door de zonnecollectoren op de juiste manier te plaatsen en het systeem goed af te stemmen op de omgeving, kan de efficiëntie toch worden gemaximaliseerd, zelfs als er minder zonlicht beschikbaar is.
Vergelijking met traditionele boilers
In vergelijking met traditionele boilers op gas of elektriciteit bieden zonneboilers aanzienlijke voordelen op het gebied van duurzaamheid, kostenbesparing en energie-efficiëntie. Terwijl conventionele boilers afhankelijk zijn van continue toevoer van gas of elektriciteit, zijn zonneboilers vrijwel onderhoudsvrij en vereisen ze alleen periodiek onderhoud om maximale prestaties te garanderen.
Hoewel de investering in een zonneboiler hoger kan zijn dan bij traditionele boilers, kun je op de lange termijn aanzienlijk besparen op je energierekening, omdat zonlicht gratis is en onuitputtelijk.
Daarnaast biedt de overheid subsidies en financiële stimuleringsmaatregelen aan voor de installatie van zonneboilers, waardoor je kosten voor worden verlaagd en de terugverdientijd wordt verkort.
Toekomstperspectief
Met de groeiende bewustwording van milieuproblemen en de verschuiving naar duurzame energiebronnen, zal de vraag naar zonneboilers naar verwachting alleen maar toenemen. Door te investeren in deze moderne technologie kunnen huishoudens niet alleen hun energiekosten verlagen, maar ook een positieve bijdrage leveren aan het behoud van onze planeet voor toekomstige generaties.
Met de zonneboilers van Stijlhoeve kun je genieten van een continue toevoer van warm water, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een schonere en groenere toekomst. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze zonneboilers en maak de overstap naar duurzame energie!
Wij werken met topmerken
Om het beste kwaliteit te garanderen werken wij samen met topmerken.
Met een eigen zonne-installatie van Q CELLS verlaagt u uw stroomkosten, verzekert u op lange termijn de energietoevoer voor uw gezin en beschermt u duurzaam het milieu – energetische sanering als uw weg naar zuivere en betaalbare stroom.
ATAG onderschrijft het belang om zuinig en duurzaam met energie om te gaan. Eigen onderzoek en ontwikkeling hebben geresulteerd in diverse hoogwaardige oplossingen voor warm water zoals onderstaande zonneboilers.
Zonneboilers van HRsolar behalen door hun aantrekkelijke prijs en hoge opbrengst het hoogste rendement van Nederland. Daarnaast beperken de zonneboilers van HRsolar de CO2 uitstoot van je huishouden aanzienlijk.
Zonneboilers zijn duurzaam en goed voor het milieu
Hoe werkt een zonneboiler?
Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water te
verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit:
In de collector zit een vloeistof. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonneschijn oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat een leiding naar de naverwarmer. Vooral ‘s winters wordt het water niet warm genoeg en springt de naverwarmer bij. Dit is meestal een cv-combiketel, die het water uit de boiler stookt bij tot minstens 60 graden Celsius.
Meer informatie?
Meer weten over zonneboilers?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.